concepten
Sommige (maatschappelijke of zingevende) vraagstukken of uitdagingen zijn buitengewoon ingewikkeld. Beweging brengen in deze vraagstukken is wat ik graag doe. Het liefst in directe interactie met de betrokkenen, sommige noemen dat community art, social design, of participatief onderzoek. De concepten kunnen een nieuw visiestuk, mooie programma's, een kunstwerk of creatieve interventies zijn. De voorbeelden hieronder geven je een idee van de concepten die ik eerder heb bedacht.
onverwachte ontmoetingen | social design in de bibliotheek
Wat maakt dat onbekenden in een bibliotheek wel met elkaar in contact komen via een baby of een hondje wat binnenkomt, maar dit maar lastig lukt zonder aanleiding. En kan je die aanleiding meer organiseren om sociale bubbels te doorbreken? Dat staat centraal in een social designonderzoek in 2024-2025 in de bibliotheken van Hengelo, Kampen en Zwolle.
In Zwolle leidde het tot een 'Dagboek van ons' en in Hengelo tot een 'Biebbingo'.
songs for mary | singer-songwriters als ambassadeurs van een klooster
Drie artiesten verblijven twee dagen in een klooster. Geinspireerd door gesprekken en hun tijd in de Mariakapel schrijven zij een nieuwe song. Vastgelegd op video en een concert. Met o.a. Spinvis, Tangarine, Aafke Romeijn en Tim Knol.
kaarsjes voor vrijheid | in een kerk reflecteren tijdens Bevrijdingsfestival
Festivalbezoekers worden uitgenodigd voor een Kaarsje voor de vrijheid, op de aanlooproute naar het Bevrijdingsfestival in de dominicanenkerk in Zwolle. Nu een jaarlijks ritueel geworden met 1500-2000 bezoekers.
museumnacht Enschede DMF | een museum vol twintigers
Een museum vol dansende jonge mensen. Dansend op de beats van dj's en het ritme van de oude weefgetouwen. Een kledingruilparty, een catwalk vol creaties van tweedehands textiel, tedtalks van textielpioniers en een feministische monoloog van de eerste vrouwelijke textielfabrikante.
death cafe | gesprekken over de dood (en leven) in de kroeg
Mede-initiatiefnemer met Gerko Tempelman van dit internationale concept in Nederland. Gesprekken over de dood in de kroeg, met een kop koffie of een biertje. Een gesprek over de dood is al gauw een gesprek over het leven. Concept uitgetest en uitgewerkt naar Nederland. Video van een Death Cafe in Groningen.
plekken van bespiegeling | kunst-route op openbare 'heilige' plekken
Hoe kan kunst de aanwezige uitnodiging tot reflectie op openbare plekken versterken? Ik cureerde deze kunstroute door Bilthoven van stationshuiskamer, naar kapel en begraafplaats. Zelf maakte ik werk op het station over tijd. Met werk van Roos van Geffen, Elsa Visser, Robert Roelink en Daan van Geijlswijk.
Walburg Tiel | ontwikkeling nieuw zingevend concept voor oude pastorie
Onderzoek naar de haalbaarheid van een plek die inspireert voor zinzoekers. In de oude pastorie van de Dominicuskerk in Tiel. Samen met Rik Zweers ontwikkelden we samen met de parochie het concept Walburg. Een plek waar het fijn vertoeven, verwonderen en veranderen is. Net zoals de middeleeuwse pelgrim ooit naar dezelfde plek kwam in de hoop op voorspraak van St. Walburg ook een wonder mee te maken. Logo door Kameleonontwerp.
de man achter de ramen | boek en festival over een kunstenaarbroeder
Een expositie, festival en boek over de man, kunstenaar achter de glasinlood-ramen van het Dominicanenklooster in Zwolle. Een vergeten verhaal opnieuw verteld middels zijn werk en verhalen van mensen die hem meegemaakt hebben. Pater van Bergen leefde van 1883-1978, maakte twee wereldoorlogen mee, de opgang en teloorgang van het katholieke geloof en bleef een man met humor en fris van geest. Een festival met expositie, workshops en kunstenaars die live aan het werk waren.
licht- & sprookjesfabriek | speelse museumeducatie
Kinderen laten spelen en proeven aan het fenomeen licht in De MuseumFabriek in Enschede. Met workshops, theatershows, sterrenkijken en maaksels. En de Sprookjesfabriek met een heuse sprookjesspeurtocht en knutselen met de neus van Pinokkio.
het beleg van Zwolle | ludieke bewustwording van eigen identiteit
April 2024 was het 500 jaar geleden dat Zwolle werd belegerd. De onbekende oorsprong van de naam Blauwvingers, de bijnaam van de Zwollenaren. Via blauwe chocopasta, video's en een straatactie vertelde we daar zoveel mogelijk Zwollenaren over.
blue church | ruimte maken voor depressie in een kerkgebouw
Met de Blue Church gaven we een plek op Blue Monday om even stil te staan bij je eigen of de somberheid van een ander. Met een biechtstoel over depressie, stilte en muziek om in te verdrinken of weg te dromen. Een blauwe loper en een blauw verlichte kerk.
het gemeene festival | vernieuwd concept Geert Groote-dag
Voor het Geert Groote Huis in Deventer ontwikkelde ik samen met vrijwilligers een nieuw concept voor de Geert Groote Dag. Een huiskamerfestival naar de eenvoud van Geert Groote. We vierden wat we gemeen hebben in een tijd die focust op waarin we verschillen.
troostkaarsjes l een alternatief gemeenschapsritueel rondom de dood
Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar wanneer alle overledenen worden herdacht heb ik met de Protestantse Gemeente Vaassen alle 1100 graven op de begraafplaats verlicht met een kaarsje. Als teken dat het licht sterker is dan het duister. Hemel en aarde kwamen even bij elkaar.
feest van de geest | kunst en klooster festival
Samen met anderen als projectleider een klooster-/kunstfestival georganiseerd. Met een expositie waarin hedendaagse kunstenaars reageerden op de inhoud van het klooster.
Maria kapel Assel | een circulaire kapel voor de toevallige voorbijganger
Een vloer met eendenpoep van een gesloopt hok. Voetstukken van een omgevallen boom, gebruikte jute zakken op de muur en vergeten bankjes terug in oude glorie. Twee beelden van Maria en Don Bosco uit een gesloten klooster. Ik ontwierp en maakt deze kapel in een oude koeienstal voor de toevallige voorbijganger. Geinspireerd op bij de duurzame missie van de Salesianen in Assel. Dagelijks te bezoeken.